Daganatos betegségüket legyűrték, Moszkvában pedig a sportpályán mutatják meg, mire képesek a Győztesek Versenyére 12 országból érkezett gyerekek, köztük a különleges magyar válogatott tagjai.

    Az eddigi aranyérmesek között két kis magyar is van már: Nagy Cyntia gyaloglásban, Nagy Bálint pedig futásban lett az első. Cyntia csak segítséggel tudta végig gyalogolni a 60 méteres távot a közönség nagy tapsa és üdvrivalgása közepette.
    A 18 tagú magyar csapat az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány közreműködésével és támogatásával, szponzoraiknak köszönhetően utazott ki Moszkvába a három napos versenyre. 12 országból mintegy 400, 7-16 éves gyermek vesz részt a negyedik alkalommal megrendezett World Children's Winners' Games elnevezésű versenyen, amely sokkal inkább emlékeztet vidám fesztiválra, mint nehéz sportversenyre, bár a gyerekek nagyon is komolyan veszik a megmérettetést.
    Csulpan Hamatova orosz színésznő, a rendezvény mögött álló Ajándékozz életet nevű helyi alapítvány egyik alapítója ezt fogalmazta meg nyilatkozatában: "a Győztesek Versenye több mint egy sportvetélkedő. Minden egyes gyermek, aki részt vesz benne már megnyerte élete fő küzdelmét, a rák elleni harcot, amely nem volt egyszerű. Ezek a gyerekek újabb és újabb győzelmekre lesznek képesük életük során".
    Bakó Katalin, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány képviselője az MTI-nek elmondta: a kísérők között természetesen van orvos, nővér és gyógytornász, emellett az anyagi támogatást biztosító szervezetek képviselői is elkísérték a gyerekeket. Ők több településről érkeztek, és voltak, akik életükben először ültek repülőn.
    Az alapítvány azért tartja fontosnak, hogy ilyen rendezvényeken részt vegyenek azok a gyerekek, akik már legyűrték a daganatos betegséget, mert éveken keresztül - amíg a kemoterápiás vagy sugárkezelések tartanak - kimaradnak mindenféle közösségi életből. "Ők is gyerekek, ők is szeretnének játszani, szeretnének győzni, de ez az aktív kezelés alatt nem adatik meg nekik. Szeretnénk pótolni nekik valamit az elveszített örömökből" - mondta Bakó Katalin.
    Az orosz szervezők mindenről gondoskodtak. Azon kívül, hogy ők adják a szállást és ellátást, azt is megszervezték, hogy neves orosz színészek, popsztárok és az itt is kedvelt bohócdoktorok szórakoztassák a gyerekeket a CSZKA, az orosz hadsereg sportegyesületének stadionjaiban, és arról sem feledkeztek meg, hogy a verseny résztvevői megismerhessék Moszkvát - dicsérte a vendéglátókat a magyar alapítvány képviselője. MTI