Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felújították a debreceni gyermekrehabilitációs központot

Felújították a 23 éve működő gyermekrehabilitációs központot Debrecenben, a csaknem 300 millió forint európai uniós támogatásból elkészült beruházást szerdán sajtótájékoztató keretében adta át Papp László, Debrecen stratégiai fejlesztésekért felelős alpolgármestere és Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

    Papp László kifejtette: a központ az egyetemi klinikák, a Kenézy kórház és a városi egészségügyi szolgálat együttműködésének eredményeként több száz gyerek egész napos ellátásáról gondoskodik.
    A 200-as várólista arra készteti az intézményeket, hogy tovább fejlesszék a komplex ellátást biztosító rehabilitációs központot - tette hozzá az alpolgármester.
    Mintaértékűnek nevezték az önkormányzat és az egészségügyi intézmények együttműködését a gyermekrehabilitációs ellátás terén.
    Kiemelte, hogy a fogyatékos, vagy rendellenességgel született gyerekek rehabilitációja már a gyermekklinika koraszülött osztályán megkezdődik, majd a gyerekek ellátást a rehabilitációs központban folytatják, ahol 18 éves korig kezelik őket.
    Az intézmény komplex ellátást biztosít a gyógytornától a pszichológiai kezeléseken át a különféle speciális egészségügyi ellátásokig - tette hozzá.
    Ugyancsak pályázati forrásból ősszel megkezdődik a Kenézy-kórházban a felnőtt rehabilitációs osztály felújítása. A munkálatokra mintegy 600 millió forint támogatást nyertek - mondta Lampé Zsolt elmondta az MTI érdeklődésére.

0 Tovább

Uniós támogatással modernizálják a kiskunhalasi kórházat

Hamarosan elkészül a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban az új intenzív osztály, befejeződik a szülészet-nőgyógyászat fejlesztése, valamint a gyógytorna is új helyet kap. Az Európai Unió és az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósuló 2,8 milliárd forintos beruházás részeként már megérkezett 550 millió forint értékű kórházi eszköz, berendezés - tájékoztatta a kórház az MTI-t.

0 Tovább

Kórházak állami kézbe adása - az MSZP LMP továbbra is privatizálna

egszavazták a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, ennek értelmében Tarlós István főpolgármester aláírhatja az átadás-átvételi megállapodást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI), valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

    A határozat értelmében tizenkét, fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény kerül állami tulajdonba 2012. január 1-jével.
    Az indítványt a Fidesz-KDNP 18 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával, a Jobbik 3 képviselőjének a tartózkodása mellett fogadta el a testület.
    Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes jelezte: az intézmények átadásáról törvényt hozott a parlament, a vonatkozó háromoldalú megállapodást az ágazatirányítással történt egyeztetés után terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé.
    A vitában Havas Szófia, az MSZP képviselője bírálta, hogy a megállapodástervezet nem tartalmaz pénzösszeget, abból nem derül ki, milyen összegek illetik meg a fővárost a több mint 100 milliárdos ingatlanvagyon átadásáért. Mint mondta, bízik abban, hogy a fővárost nem éri vagyonvesztés, ellenkező esetben az Alkotmánybírósághoz fordul.
    Párttársa, Horváth Csaba is arról beszélt: így képzeli azt, amikor valaki "erőfölénnyel visszaélve elveszi másét, ellentételezésre pedig kísérletet sem tesz". A szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott: az állam korábban azt ígérte, hogy nem akarja "ingyen ellopni" a több száz milliárdos vagyont.
    Az átadás-átvétel kiterjed az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve a fekvő- és a járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatokra, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységre, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogára, az érintett vagyonelemek tulajdonjogára, valamint a kapcsolódó jogokra és kötelezettségekre.
    A megállapodás vonatkozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor Utcai Kórház - Rendelőintézeti és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki Utcai Kórházra, a Központi
Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára. - MTI

0 Tovább

Sérült gyermekeket fejlesztő központot adtak át gyógypedagógus gyógytornász és logopédus vesz részt a szakmai munkában

Mintegy ötven, Down-szindrómával és egyéb értelmi fogyatékossággal született gyermek szakember által történő képzését teszi lehetővé a nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrum, amelyet kedden adtak át a szabolcsi megyeszékhelyen.

    A helyi Down Egyesület összesen mintegy 15 millió forintból, adományok és önkéntes munka segítségével alakította ki a belvárosban fekvő - korábban magántulajdonú ingatlanként működő - központot.
    Kisari Károly, az egyesület vezetője az ünnepélyes átadáson elmondta: az intézmény létrehozásáért három évvel ezelőtt indított kampányt az egyesület, ennek eredményeként mára egy jól felszerelt centrum szolgálja a fogyatékossággal vagy más rendellenességgel született gyermekeket és közvetve azok szüleit.
    Kitért arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente mintegy kétszáz olyan gyermek születik, akinek szüksége lehet a korai fejlesztés ellátására. Őket rizikóbabáknak nevezik, az orvosi vizsgálatok végén pedig sajátos nevelési igényűeknek nyilvánítják őket - ismertette Kisari Károly.
    Az intézmény nemcsak a Down-szindrómás, hanem az oxigénhiánnyal született, az autizmussal élő, illetve más, például diszlexiás vagy diszgráfiás problémákkal küszködő gyermeknek és szüleiknek is segítséget tud nyújtani.
    A Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban jelenleg három gyógypedagógus, három gyógytornász és egy logopédus vesz részt a szakmai munkában - tette hozzá.
    Az intézmény induláskor húsz-harminc fős gyermeklétszámmal kalkulál, a működési engedély azonban ötven gyermekre szól; Kisari Károly szerint ezt a keretet jövő januárra - az elérhető normatív támogatástól függően - remélhetőleg sikerül majd teljesen betölteni. A teljesen akadálymentesített központ fenntartásának és üzemeltetésének költségei az egyesületet terhelik.
    A korábbi lakóházat mintegy hétmilliós forintból alakították át az ország minden tájáról érkező önkéntesek segítségével. A gyerekek kezelését a foglalkozások mellett mozgás- és készségfejlesztő, terápiás eszközök szolgálják, ezen kívül olyan játszóház jellegű közösségi tereket is kialakítottak, ahol a szülők együtt gyakorolhatnak gyermekeikkel.
    Kisari Károly hozzáfűzte: a régióban egyedülálló intézmény a jövőben a védőnői szolgálat, a gyermekorvosok, illetve a kórházi újszülöttosztályok dolgozóinak bevonásával szeretné folytatni a szakmai munkát.

0 Tovább

gyógytornász és gyógytorna

blogavatar

gyógytorna és gyógytornászok

Utolsó kommentek