egszavazták a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, ennek értelmében Tarlós István főpolgármester aláírhatja az átadás-átvételi megállapodást a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI), valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

    A határozat értelmében tizenkét, fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény kerül állami tulajdonba 2012. január 1-jével.
    Az indítványt a Fidesz-KDNP 18 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával, a Jobbik 3 képviselőjének a tartózkodása mellett fogadta el a testület.
    Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes jelezte: az intézmények átadásáról törvényt hozott a parlament, a vonatkozó háromoldalú megállapodást az ágazatirányítással történt egyeztetés után terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé.
    A vitában Havas Szófia, az MSZP képviselője bírálta, hogy a megállapodástervezet nem tartalmaz pénzösszeget, abból nem derül ki, milyen összegek illetik meg a fővárost a több mint 100 milliárdos ingatlanvagyon átadásáért. Mint mondta, bízik abban, hogy a fővárost nem éri vagyonvesztés, ellenkező esetben az Alkotmánybírósághoz fordul.
    Párttársa, Horváth Csaba is arról beszélt: így képzeli azt, amikor valaki "erőfölénnyel visszaélve elveszi másét, ellentételezésre pedig kísérletet sem tesz". A szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott: az állam korábban azt ígérte, hogy nem akarja "ingyen ellopni" a több száz milliárdos vagyont.
    Az átadás-átvétel kiterjed az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve a fekvő- és a járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatokra, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységre, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogára, az érintett vagyonelemek tulajdonjogára, valamint a kapcsolódó jogokra és kötelezettségekre.
    A megállapodás vonatkozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor Utcai Kórház - Rendelőintézeti és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki Utcai Kórházra, a Központi
Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára. - MTI